Nieuws

12 september: Oudere dieren dag

Madeleine (12) zet kinderboerderij ’t Dierenduintje in het zonnetje en reikt keurmerk ‘Diervriendelijke kinderboerderijen’ uit.

Maandag 10 september 2018 – Madeleine Bakker (12) van de VeggieSquad zal op woensdagmiddag 12 september om 15.00 uur in het kader van Ouderen dieren dag aan kinderboerderij ’t Dierenduintje in Castricum (Duinenboschweg 1-A) het eervolle keurmerk ‘Diervriendelijke kinderboerderijen’ overhandigen. Kinderboerderij ‘t Dierenduintje krijgt dit keurmerk omdat zij één van de weinige kinderboerderijen is die bewust niet fokt, waardoor alle dieren daar oud kunnen worden. Madeleine zal de dieren op deze kinderboerderij ook op lekkers trakteren. Madeleine van de VeggieSquad helpt Comité Dierennoodhulp die woensdag twaalf september uitgeroepen heeft tot Oudere dieren dag omdat op veel kinderboerderijen en bij fokkers een groot deel van de dieren niet de kans krijgen om oud te worden. In april en mei worden de dieren geboren en met blijdschap ontvangen, maar in augustus en september verdwijnen velen van hen stilzwijgend via de achterdeur als overtallige dieren naar handelaar en slacht. Om aandacht te vragen voor dit volstrekt onnodige dierenleed is 12 september voortaan Oudere dieren dag. Naast kinderboerderij ’t Dierenduintje in Castricum worden door Comité Dierennoodhulp ook kinderboerderij De Werf in Amsterdam en Akka’s Stadsboerderij in Emmen in het zonnetje gezet. Ook zij ontvangen op deze dag het eervolle keurmerk ‘Diervriendelijke kinderboerderijen’ dat wordt bevestigd aan de kinderboerderij, en alle oudere dieren krijgen een lekkere traktatie. “Ik ben heel erg blij dat kinderboerderij ’t Dierenduintje het goede voorbeeld geeft. Voor ons kinderen is op de kinderboerderij het belangrijkste het contact dat wij met dieren hebben. Het doet pijn als we weten dat de dieren waar wij op gesteld waren naar de slacht zijn gegaan. Geen kind dat gevraagd wordt of ze het zo wel wil. Ik vind dat je een dier niet enkel geboren moet laten worden als schattige attractie, om het later als overtallig van de hand te doen of te doden. Dat is respectloos, zo hoor je niet met een kat en hond om te gaan en zo hoor je ook niet met andere dieren om te gaan. Dieren willen net als mensen ook prettig oud te worden.” aldus Madeleine Bakker van de VeggieSquad.

Oudere dieren dag is bittere noodzaak

In het afgelopen voorjaar zijn er bij veel kinderboerderijen en fokkers weer heel wat dieren geboren: talloze kuikens, biggen, konijnen, lammetjes en kalfjes. Kinderboerderijen houden jong dieren dagen, lammetjesdagen en kuikentjes knuffeldagen om het jonge leven te vieren. Zulke dagen worden in de media als leuke evenementen weergegeven. Maar over de consequenties van al dat gefok stelt men geen vragen, daarover heerst een groot stilzwijgen. Al die dieren worden vol blijheid begroet, maar zodra ze minder schattig worden zijn het opeens overtallige dieren die dikwijls eindigen voor de slacht. Ook zijn er kinderboerderijen die het fokken zien als een manier om de kas te spekken. Zij fungeren als semi dierenwinkels en dierenhandelaren. Het merendeel van de mannelijke geboren dieren op de kinderboerderijen en bij fokkers krijgt geen kans. Haantjes raakt men aan de straatstenen niet kwijt, dus de helft van al die schattige kuikentjes wordt later gedood. Datzelfde geldt voor de stierkalfjes, bokjes en rammetjes. Zij gaan naar de handelaar of staan in de maanden augustus en september samen met de hangbuikzwijntjes op Marktplaats te koop als lieve tamme kinderboerderijdieren. Wij vinden dit onbegrijpelijk en hierdoor geeft men kinderen het slechtste voorbeeld dat gegeven kan worden, namelijk respectloos omgaan met dieren in plaats van respectvol zoals het zou moeten.

Voor meer info pers: Sandra van de Werd, Comité Dierennoodhulp, www.diervriendelijkekinderboerderijen.nl tel: 06 40709218. Foto vrij voor gebruik. Om 10.00 uur wordt op 12 september kinderboerderij de Werf, Archimedeslaan 59 in Amsterdam in het zonnetje gezet.

Om 14.00 uur wordt Akka’s Stadsboerderij in Emmen, Hoofdstraat 18 in het zonnetje gezet.
Om 15.00 uur wordt kinderboerderij ’t Dierenduintje in Castricum, Duinenboschweg 1-A door Madeleine Nbakker van de VeggieSquad kids in het zonnetje gezet.

Lenny en Purk

Lenny en Purk zijn al jaren een mooi verliefd koppeltje. Lenny is het kleine mannetjes zwijntje en purk het varkensdametje.

De haan en de konijnen

Afgelopen winter was het te koud voor de konijntjes om buiten op de konijnberg te blijven dus gingen zij lekker naar binnen toe. Er zit ook een heel oud haantje bij die zich veilig voelt bij de konijntjes. Bij de andere hanen had hij het te zwaar omdat ze op z’n koppie zaten te pikken. Omdat de konijntjes nu binnen zitten, is het nu ook een mooie gelegenheid om de konijnenberg mooi op te knappen!

Twee zusjes

Deze 2 zusjes zijn afgelopen oktober bij ons komen wonen. Ze blijven continu zij aan zij en zijn soms nog wat zoekende in de groep. Maar ze doen het hartstikke goed!

Jut en Jul

Triest nieuws. Jut en Jul zijn niet meer samen. 25 februari is Jut helaas overleden. Jut is de rechter blinde gans op de foto. Jut en Jul zijn allebei in het wild geboren en in dezelfde groep in de vijver aan de Henri Dunantsingel in Castricum opgegroeid. Zij zijn al meer dan 25 jaar oud en door hun leeftijd hebben zij allebei de oogziekte staar gekregen waardoor zij blind zijn geworden. Zij konden niet meer in het wild leven en werden ook verstoten door hun groep. Er werd een plekje voor hen gezocht en ze konden bij ons terecht waar zij veel steun aan elkaar hadden en een goed leven hadden samen. Jut is helaas ziek geworden, ze werd ernstig benauwd en een behandeling van de dierenarts heeft haar helaas niet kunnen redden. Het is verdrietig voor Jul omdat hij nu haar roept en haar niet meer kan vinden. Maar voor Jul zullen wij uiteraard goed zorgen en Jul zullen wij missen.

Alfred

Onze aanwinst Alfred. Alfred is bij ons gebracht door de dierenpolitie. Alfred is vanwege ernstige verwaarlozing in beslag genomen door de dierenpolitie, deze zochten een plekje voor Alfred waar hij gelukkig en onbezorgd kon leven. Tuurlijk was hij welkom! Alfred heeft even moeten wennen en ook herstellen aan zijn poot, maar hij kreeg al snel dikke verkering en ze zijn onafscheidelijk!

« Page 1 »