12 september: Oudere dieren dag

Madeleine (12) zet kinderboerderij ’t Dierenduintje in het zonnetje en reikt keurmerk ‘Diervriendelijke kinderboerderijen’ uit.

Maandag 10 september 2018 – Madeleine Bakker (12) van de VeggieSquad zal op woensdagmiddag 12 september om 15.00 uur in het kader van Ouderen dieren dag aan kinderboerderij ’t Dierenduintje in Castricum (Duinenboschweg 1-A) het eervolle keurmerk ‘Diervriendelijke kinderboerderijen’ overhandigen. Kinderboerderij ‘t Dierenduintje krijgt dit keurmerk omdat zij één van de weinige kinderboerderijen is die bewust niet fokt, waardoor alle dieren daar oud kunnen worden. Madeleine zal de dieren op deze kinderboerderij ook op lekkers trakteren. Madeleine van de VeggieSquad helpt Comité Dierennoodhulp die woensdag twaalf september uitgeroepen heeft tot Oudere dieren dag omdat op veel kinderboerderijen en bij fokkers een groot deel van de dieren niet de kans krijgen om oud te worden. In april en mei worden de dieren geboren en met blijdschap ontvangen, maar in augustus en september verdwijnen velen van hen stilzwijgend via de achterdeur als overtallige dieren naar handelaar en slacht. Om aandacht te vragen voor dit volstrekt onnodige dierenleed is 12 september voortaan Oudere dieren dag. Naast kinderboerderij ’t Dierenduintje in Castricum worden door Comité Dierennoodhulp ook kinderboerderij De Werf in Amsterdam en Akka’s Stadsboerderij in Emmen in het zonnetje gezet. Ook zij ontvangen op deze dag het eervolle keurmerk ‘Diervriendelijke kinderboerderijen’ dat wordt bevestigd aan de kinderboerderij, en alle oudere dieren krijgen een lekkere traktatie. “Ik ben heel erg blij dat kinderboerderij ’t Dierenduintje het goede voorbeeld geeft. Voor ons kinderen is op de kinderboerderij het belangrijkste het contact dat wij met dieren hebben. Het doet pijn als we weten dat de dieren waar wij op gesteld waren naar de slacht zijn gegaan. Geen kind dat gevraagd wordt of ze het zo wel wil. Ik vind dat je een dier niet enkel geboren moet laten worden als schattige attractie, om het later als overtallig van de hand te doen of te doden. Dat is respectloos, zo hoor je niet met een kat en hond om te gaan en zo hoor je ook niet met andere dieren om te gaan. Dieren willen net als mensen ook prettig oud te worden.” aldus Madeleine Bakker van de VeggieSquad.

Oudere dieren dag is bittere noodzaak

In het afgelopen voorjaar zijn er bij veel kinderboerderijen en fokkers weer heel wat dieren geboren: talloze kuikens, biggen, konijnen, lammetjes en kalfjes. Kinderboerderijen houden jong dieren dagen, lammetjesdagen en kuikentjes knuffeldagen om het jonge leven te vieren. Zulke dagen worden in de media als leuke evenementen weergegeven. Maar over de consequenties van al dat gefok stelt men geen vragen, daarover heerst een groot stilzwijgen. Al die dieren worden vol blijheid begroet, maar zodra ze minder schattig worden zijn het opeens overtallige dieren die dikwijls eindigen voor de slacht. Ook zijn er kinderboerderijen die het fokken zien als een manier om de kas te spekken. Zij fungeren als semi dierenwinkels en dierenhandelaren. Het merendeel van de mannelijke geboren dieren op de kinderboerderijen en bij fokkers krijgt geen kans. Haantjes raakt men aan de straatstenen niet kwijt, dus de helft van al die schattige kuikentjes wordt later gedood. Datzelfde geldt voor de stierkalfjes, bokjes en rammetjes. Zij gaan naar de handelaar of staan in de maanden augustus en september samen met de hangbuikzwijntjes op Marktplaats te koop als lieve tamme kinderboerderijdieren. Wij vinden dit onbegrijpelijk en hierdoor geeft men kinderen het slechtste voorbeeld dat gegeven kan worden, namelijk respectloos omgaan met dieren in plaats van respectvol zoals het zou moeten.

Voor meer info pers: Sandra van de Werd, Comité Dierennoodhulp, www.diervriendelijkekinderboerderijen.nl tel: 06 40709218. Foto vrij voor gebruik. Om 10.00 uur wordt op 12 september kinderboerderij de Werf, Archimedeslaan 59 in Amsterdam in het zonnetje gezet.

Om 14.00 uur wordt Akka’s Stadsboerderij in Emmen, Hoofdstraat 18 in het zonnetje gezet.
Om 15.00 uur wordt kinderboerderij ’t Dierenduintje in Castricum, Duinenboschweg 1-A door Madeleine Nbakker van de VeggieSquad kids in het zonnetje gezet.